Sekasin-chatista apua nuorten ahdistukseen

Viimesyksyinen Pidä huolta -kampanja keräsi yli miljoona euroa lahjoituksia nuorten mielenterveystyölle. Kampanjan mahdollistajat, S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittivat alkupääomaksi 500 000 euroa Sekasin-chatin ja koulujen mielenterveystyön tukemiseen. Osuuskauppa Arina oli 50 000 euron panoksella mukana mahdollistamassa Pohjois-Suomen omaa aluekoordinaattoria. Mitä lahjoitusvaroilla saadaan aikaan?

30.9.2022

Sekasin Kollektiivi on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Suomen Punaisen Ristin, Setlementtiliiton ja SOS-Lapsikylän yhteinen nuorten mielenterveyttä tukemaan perustettu yhteenliittymä. Toimijoiden yhteinen visio on, ettei kukaan nuori jäisi pahan olonsa kanssa yksin. Idea matalan kynnyksen kohtaavasta toiminnasta netissä, Sekasin-chatistä tuli Ylellä esitetystä, Kultaisella Venlallakin palkitusta samannimisestä lasten ja nuorten hittisarjasta.

Mikä Sekasin-chat?
  • maksuton ja anonyymi keskustelupalvelu 12–29-vuotiaille nuorille
  • diagnooseja tai lähetteitä ei tarvita, nuoren oma arvio avuntarpeesta riittää
  • päivystys ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24
  • chatin toisessa päässä on koulutettuja ammattilaisia ja vapaaehtoisia
  • keskimäärin juttelutuokio kestää 30 minuuttia
  • tällä hetkellä noin joka viides yhteydenotto pääsee läpi

Sekasin vastaa kasvaneeseen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen kysyntään

Sekasin-chatin yhteydenottokanava on nimensä mukaisesti chat. Vuosittain tukea chatin kautta haetaan noin 170 000 kertaa. Lisäksi Sekasin Gaming -serverillä Discord-palvelussa on yli 22 000 käyttäjän yhteisö. Tarvetta tämän tyyppisille kanaville nuorten parissa siis on. Esimerkiksi syrjäseuduilla mielenterveyspalvelut ovat harvassa, mutta nuoret ovat saavutettavissa netissä. Eniten jutteluseuraa haetaan viikonloppuisin, iltaisin sekä juhlapyhinä. Kysyntäpiikkiä selittää se, että tuolloin monet muut palvelut ovat kiinni.

Pidä huolta nuoresta mielestä -lahjoitusvaroilla Pohjois-Suomi sai keväällä 2022 oman vapaaehtoistoiminnan aluekoordinaattorin, Anu Alapartasen.

– Me pyrimme vastaamaan yhä paremmin lisääntyneeseen kysyntään. Se edellyttää toiminnan rakenteiden järjestelyjä. Seitsemänkymmentä prosenttia chatin viesteihin vastaajista on vapaaehtoisia, jotka tulevat eri yhteistyöjärjestöistä. Myös uusia organisaatioita ja vapaaehtoisia etsitään mukaan. Teemme myös yhteistyötä oppilaitosten, kuten Lapin yliopiston ja AMK:n kanssa. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden on mahdollista suorittaa osa opinnoistaan tai harjoittelunsa Sekasin-chatissa.

Anun tyypillinen työpäivä koostuu yhteydenpidosta, tapaamisista verkoston kanssa ja toiminnan ideoinnista. Lisäksi Anu esittelee Sekaisin-chatia erilaisissa tilaisuuksissa sekä suunnittelee ja toteuttaa koulutusmateriaalia.

Miten jokainen voi auttaa?

Vapaaehtoisuus Sekasin-chatissa ei edellytä pohjakoulutusta. Olennaista on innostus toimia nuorten hyväksi ja se, että tunnistaa omat voimavaransa tehdä vapaaehtoistyötä. Jokainen vapaaehtoinen suorittaa 10 tunnin verkkokoulutuksen itselleen sopivalla aikataululla, ja ennen tositoimiin ryhtymistä vapaaehtoinen tekee “harjoitusvuoron” tuetusti ammattilaisen kanssa. Jatkossakin päivystäessä apua ammattilaiselta saa keskustelun aikana, ja jokaisen keskustelun jälkeen on mahdollista päästä purkamaan fiiliksiään yhdessä ammattilaisen kanssa.

Paha olo, ihmissuhteet ja sota

Nuoren yhteydenoton syy on useimmiten yleinen paha olo. Kun asiaa pohditaan yhdessä tarkemmin, kertovat nuoret muun muassa ihmissuhdeongelmista kavereiden tai seurustelukumppanin kanssa sekä arjen haasteista koulunkäynnin ja oman taloustilanteen suhteen. Keskustelun aikana nuori voidaan hänen tilanteestaan riippuen ohjata jonkin toisen palvelun pariin. Noin joka kymmenes chat-sessio sivuaa nuoren itsetuhoisuutta.

– Tämän takia kansainvälisenä itsemurhien ehkäisyn päivänä, 10. syyskuuta, linjoille houkuteltiin ja saatiin nelinkertainen määrä vapaaehtoisia juttelemaan nuorten kanssa, Anu Alapartanen kertoo.

Korona-aikana yhteydenotot lisääntyivät selvästi. Näkyykö nuorten esiin ottamissa teemoissa muutosta?

– Juuri sinä päivänä, kun Ukrainan sota syttyi, tuli poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja. Nuorilla oli epätietoisuutta ja huolta, mitä tilanne tarkoittaa omaan arkeen. Keskusteluissa esiintyy myös muita ajankohtaisia ilmiöitä, kuten ilmastoahdistus, Anu kuvailee.

Ala vapaaehtoiseksi!

Aiemmin erilaisissa sosiaalialan asiakastyön tehtävissä sekä projekteissa työskennelleen Anun juuret ovat pohjoisessa. Paluumuuttajuus tuntuu mukavalta, ja myös uusi työ miellyttää.

– Parasta tässä työssä on innostuneet ammattilaiset, hieno verkosto ja kumppanit. Kurjinta on se, että tulokset ei näy ihan hetkessä, mutta se kuuluu projektityöhön. Työssäni tavoitteena on vahvistaa Sekasin-verkoston rakenteita ja tehdä yhteistyöstä entistä sujuvampaa. Anun työ Sekasin-koordinaattorina jatkuu vielä 1,5 vuotta. Tärkeä osa chatin jatkumiseksi on vapaaehtoisten saaminen mukaan toimintaan. Jos haluat osallistua merkitykselliseen vapaaehtoistoimintaan ja tarjota aikaasi nuorten auttamiseksi joustavasti ja asuinpaikkakunnastasi riippumatta, hakeudu vapaaehtoiseksi chat-päivystäjäksi: https://sekasin.fi/vapaaehtoiset/  


Osuuskauppa Arinan vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Pasi Ruuskanen, Sekasin-aluekoordinaattori Anu Alapartanen ja LähiTapiola Pohjoisen markkinointi- ja viestintäjohtaja Liisa Humalamäki tapasivat syyskuussa 2022 Sekasin-chatin tulosten läpikäynnin merkeissä.

 

Jokainen kohtaaminen nuoren kanssa on <3 Pohjois-Suomelle!