Tilaa nuorille kauppakeskus Valkeassa

Oleskelua, odottelua, uusia ja vanhoja kavereita sekä mahdollisuus jutella turvallisen aikuisen kanssa. Järjestäjiä kauppakeskus Valkean pop-up-nuorisotilan suosio ei ole yllättänyt, mutta ilahduttaa.

11.11.2022

Keväällä Oulun kaupungin nuorisopalveluille tuli mukava yhteydenotto. – Sirosen Heli kauppakeskus Valkeasta soitti ja ehdotti konkreettista yhteistyötä, kulttuurisen nuorisotyön koordinaattori Tarja Rönkkö kertoo. –Me kauppakeskuksena pohdimme aktiivisesti yhdessä eri tahojen kanssa, miten kehitämme Oulun keskustaa, olipa sitten kyseessä vaikkapa nuorison viihtyvyys. Nuorisotila oli meillä noussut puheenaiheeksi monta kertaa aiemminkin, mutta sopivaa tilaa ei aiemmin ollut vapaana, kauppakeskusjohtaja Heli Sironen kertoo.

Jalkautuvan nuorisotyön ydintehtävä on kohdata perinteisen nuorisotalotoiminnan ulkopuolelle jäävät nuoret. Oulun kaupungin nuorisopalvelujen ja Valkean kesken oli jo muodostunut yhteinen näkemys, että koska Valkean kesäkatu houkuttelee nuoria, olisi omalle nuorisotilalle Valkeassa varmasti kysyntää.


Tarja Rönkölle työ pop-up-tilassa on henkilökohtainen ilonaihe. – Jalkautuvan nuorisotyön esimies- ja projektityö tapahtuu yleensä toimiston uumenissa. Täällä olen päässyt pitkästä aikaa asiakastyöhön, eli kohtaamisiin nuorten kanssa, Tarja kertoo.

Viime keväänä pop-up-nuorisotilalle sopiva liiketila vapautui. Muutaman yhteisen suunnittelupalaverin jälkeen toiminta pääsi käynnistymään syksyllä 2022.    

Kävijämäärä ei yllätä, mutta ilahduttaa

Päivittäin nuorisotilassa käy 50–100 nuorta. Loma-ajat vaikuttavat vain vähän kävijämäärään, sillä vaikka vakikävijöitä jäisikin pois, toiset nuoret tulevat pistäytymään nimenomaan silloin. – Oulun keskustassa toimi jo kolme eri tahojen ylläpitämää nuorisotilaa. Alussa tuli kysymyksiä siitä, että tarvitaanko vielä lisää tilaa, mutta kyllä kävijämäärä viittaa siihen, että nuoret haluavat viettää aikaa nimenomaan kauppakeskuksessa, tapahtumien ytimessä ja siellä missä on elämää, Tarja Rönkkö avaa tilan suosiota. – Emme myöskään ole markkinoineet nuorisotilaa. Lähinnä meidän työntekijät ovat vinkanneet Rotuaarilla kulkiessaan, että tännekin voi tulla hengailemaan, Tarja Rönkö jatkaa.

Mitä nuorisotilassa sitten tehdään? Osa nuorista tulee ihan perinteisesti viettämään aikaa kavereiden kanssa. Joku odottaa seuraavaa bussia tai harrastuksen alkua. Ajanvietettä oman kännykän lisäksi löytyy lautapelien ja kädentaitojen muodossa. Aina on mahdollisuus myös jutella turvallisen aikuisen kanssa ja tulla kohdatuksi. Silloin tällöin nuorisotilassa tarjotaan ohjattua toimintaa tai työpajoja, mutta niihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen eikä osallistuminen ole edellytys tilaan pääsemiselle. Toiminta on haluttu pitää matalan kynnyksen toimintana: muokattavana ja nuorten toiveisiin reagoivana.

Valkean pop-up-tila nuorille

  • avoinna ke-to klo 14–20 ja pe 14–22
  • suunnattu 13–29-vuotiaille nuorille
  • sijaitsee Kauppakeskus Valkean 2. kerroksessa
  • paikalla aina kaksi turvallista aikuista
  • tilaan saa tulla hengaamaan, pelailemaan, taiteilemaan, juttelemaan ja vaikka juomaan kahvit
  • päivittäin keskimäärin 60 kävijää
  • avattiin syyskuun alussa, kokeilu jatkuu jouluun

Jouluun 2022 asti avoinna

Pop-up-tilan pyörittäminen kuuluu kaupungin Turvallinen Oulu -hankkeen toimintoihin. Hankerahoitus saatiin riittämään alkuperäistä kahden kuukauden kokeilua pidemmälle ajalle, joten pop-up-tilaan pääsee pistäytymään vielä jouluviikolla. Mutta mitä jatkossa?

– Tällaisia kokeiluja, että nimenomaan kauppakeskuksissa on nuorille omaa tilaa, on tehty muuallakin Suomessa, Heli Sironen kertoo. – Kokeilusta on jäänyt positiiviset kokemukset kaikille osapuolille, joten tällainen pysyvämpi tukikohta jalkautuvalle työlle kaupungin ytimessä ei ole pois suljettu ajatus, Tarja Rönkkö toteaa.