Lähiruokasuosikki 2022: Lännentila

Tuotteiden korkea laatu, kehuttu asiakaspalvelu, elämykset ja tempaukset sekä vireä viestintä toivat Lähiruokasuosikki-äänestyksen voiton Lumijoelle.

23.9.2022

– Huikeelta tuntuu! iloitsee Vuoden 2022 Lähiruokasuosikin tittelin voittaneen Lännentilan toimitusjohtaja Klaus Karjula.

– Kymmenentuhatta äänestäjää ja tässä porukassa saatiin voitto, niin on tämä iso juttu, kuvailee tuntojaan velimies Joonas Karjula.

Onko veljeksillä terveisiä kilpakumppaneille?

– Vaikka tämä äänestys nyt voitettiinkin, niin kaikki toimijat on tärkeitä. Yhdessä tehdään töitä tämän koko alueen eteen ja kaupat tarvitsevat kaikkia meitä. Kukaan ei oo loppujen lopuksi arvokkaampi, Klaus toteaa.

Aktiivisesti esillä, laatu edellä

Lumijoella toimivan Lännentilan päätuotteisiin kuuluvat mansikka, peruna, herne ja sipuli. Vuonna 2016 nykymallilla aloittanut tila tunnetaan seudulla jo hyvin, minkä todistavat tilamyymälän ja kahvion päivittäiset sadat vierailut, tuhannet somefanit ja viime kesämarkkinoiden kymmenen tuhatta kävijää.

– Se on meille selkeä mittari, että jotain me tehdään oikein, kun vuosi vuodelta vierailijoita on aina vain enemmän, Klaus kertoo.

–Suosion myötä tietysti asiakkaiden odotukset nousevat ja on nostettava jatkuvasti rimaa omallekin tekemiselle. Teemme jatkuvasti parhaamme, jotta pystymme täyttämään jokaisen asiakkaan odotukset, Joonas jatkaa.

Lännentila aloitti mansikalla kahdella hehtaarilla. Nyt sitä viljellään jo 25 hehtaarin alalla. Viime kesänä tehtiin myyntiin pienet kokeiluerät kukkakaalista ja parsakaalista. Myyntimenestys sipuli otettiin viljelyyn kolme vuotta sitten pääosin kaupan toiveesta.

– Kyllähän me halutaan kasvaa. Ollaan tehty rohkeita juttuja, tuplattu viljelyaloja, otettu uusia tuotteita. Me haluamme olla elämyksien maatila, kuin kotitila pohjoissuomalaisille. Tila, joka tarjoaa ison paletin tuotteita samasta, tutusta paikasta, tutuilta viljelijöiltä. Meidän tyyli on tämä, mutta Arinan rooli ja kumppanuus on sellaista vahvaa tukea ja selkärankaa, jota ilman ei me uskallettaisi tehdä liikkuja.

”Ahkeruutta ei saa kadottaa, mutta järki pitää pitää päässä”

Lännentilalla kuokitaan käsin, pidetään kahvilaa ja kotieläinpihaa ja järjestetään tapahtumia. Herää kysymys, onko viljelijä koskaan lomalla?

– Ahkeruutta ei saa kadottaa, mutta järki pitää pitää päässä. Alkuvuosina tehtiin kyllä ympäripyöreää päivää, mutta nyt ei olla kaksistaan hommissa niin kuin vaikka monet viljelijäpariskunnat. Meillä on tutut tiimit ja vakityöntekijät, joille kuuluu kiitos, Klaus kertoo tilan resursseista.

– Meidän toimintamalli mahdollistaa paljon. Jos on aamusta iltaan traktorin ratissa, niin ei sieltä paljon someen postailla, Joonas muotoilee.

– Tästä kun lähdetään kunniakirjan kanssa takaisin tilalle, niin mennään pellolle. Se on perunannosto käynnissä, veljekset summaavat.

Klaus ja Joonas Karjula ottivat ilolla vastaan Lähiruokasuosikki 2022 -kunniakirjan, jonka luovutti Osuuskauppa Arinan viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pasi Ruuskanen.  

Osuuskauppa Arinan järjestämä Lähiruokasuosikki 2022 -äänestys käytiin ajalla 1.-11.9.2022. Ehdolla oli 17 lähiruokatuottajaa Pohjois-Suomen alueella. Ääniä annettiin 10 230 kpl, joista Lännentila sai 1 616.