Kesätyö on nuorelle paras oppi työelämään

Työelämätaitoja ja itseluottamusta omasta tekemisestä – kesätöissä nuori saa paitsi itse ansaittua rahaa, myös kokemuksen, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

12.1.2022

Kesätyö on monelle nuorelle kiva kokemus, josta saadulla palkalla voi hankkia vaikka jotain isompaa. Kesätyön merkitys nuoren tulevaisuudelle kantaa kauemmas: nuori oppii uutta niin tehtävästä kuin toimialasta, mutta myös yleisiä työelämän pelisääntöjä. Kesätöissä saa itseluottamusta siitä, että osaa ja pystyy. Kokemus itse hankitusta toimeentulosta rohkaisee elämässä eteenpäin.

Askeleita työelämään Arinalla

Vuosittain useat sadat pohjoissuomalaiset nuoret ottavat ensimmäisen, turvallisen askeleen työelämään meillä Arinalla kesätyö- ja harjoittelupaikkojen kautta. Työllistämme sekä täysi-ikäisiä että alle 18-vuotiaita nuoria: kesäksi 2022 palkkaamme noin 400 yli 18-vuotiasta kesätyöntekijää ja noin 900 14–17-vuotiasta kesä-ässää.

Koska monella nuorella ei välttämättä ole aiempaa kokemusta työelämästä, tai ainakaan kaikki työtehtävät eivät voi olla tuttuja, panostamme kaikkien uusien työntekijöidemme perehdyttämiseen ja siitä saammekin työtyytyväisyystutkimuksissa säännöllisesti positiivista palautetta. Osuuskauppa on vastuullinen työnantaja ja turvallinen paikka astua työelämään.

Vastuullinen kesäduuni

Tiesitkö, että vuonna 2020 Arina sijoittui Vastuullisin kesäduuni -kilpailun 4. sijalle omassa sarjassaan?

Arina sitoutuu koko S-ryhmän tavoin Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjan periaatteisiin myös vuonna 2022. Kampanjassa nostetaan vastuullisen työnantajan tehtäviksi kuusi hyvän kesätyön periaatetta, jotka auttavat tekemään kesätyöstä molemminpuolisen mukavan kokemuksen:

  1. Hyvä hakijakokemus
  2. Mielekäs työ
  3. Perehdytys ja ohjaaminen
  4. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus
  5. Kohtuullinen palkka
  6. Kirjallinen työsopimus ja -todistus

Arinalla kesätyöpaikan hakeminen tapahtuu tasapuolisesti ja yksinkertaisesti. Tieto varmistuneesta kesätyöpaikasta tulee hyvissä ajoin, jotta nuori voi suunnitella kesän muutakin ohjelmaa ja ajankäyttöään.

Eri toimipisteissämme tehdään erilaisia töitä, joista löytyy jokaisen taitotasolle sopivasti taitoa vaativia ja sopivasti haastavia tehtäviä. Jokainen kesätyöntekijä perehdytetään perusteellisesti.

Kaikkia arinalaisia, myös kesätyöntekijöitä koskevat Suomen parhaiksi kehutut työsuhde-edut sekä monipuoliset ja monialaiset koulutus- ja etenemismahdollisuudet, jos jatko Arinalla kiinnostaa!  

Monipuolisia mahdollisuuksia toimialoista tuntisopimuksiin

Osuuskauppa Arinassa työskennellään yli 80 eri tehtävänimikkeellä eri toimipaikoissa, kuten marketeissa, tavarataloissa ja erikoistavarakaupoissa, hotelleissa ja ravintoloissa, seikkailupuistoissa, liikennemyymälöissä ja pankeissa. Toimipisteiden ja toimenkuvien runsaus johtaa siihen, että työkavereita on paljon ja työn yhteisöllisyys korostuu – yksin ei tarvitse selviytyä. Arinalaisten suusta kuultu “yhtä suurta perhettä” ei ole liioittelua.

Tarjoamme joustavia ja monipuolisia vaihtoehtoja tehdä merkityksellistä työtä elämän eri tilanteissa perinteisestä kokopäivätyöstä isompaan tai pienempään tuntisopimukseen sekä mahdollisuuksia nähdä toinen toimiala ja kehittää itseään erilaisissa urakoulutuksissa. Moni kesän ajan töihin tutustunut nuori onkin hakeutunut meillä elämäntilanteeseensa sopivaan pidempään pestiin: noin 30 prosenttia kerran Arinalla työskennelleistä jatkaa osuuskaupan palveluksessa!

Omistaja, sinä autat nuoria työelämään

Arinan toimipaikoissa ympäri Pohjois-Suomen työllistyy

noin 400 kesätyöntekijää vuosittain

noin 900 alle 18-vuotiasta kesä-ässää vuosittain

30 % kesätyöntekijöistä jatkaa Arinan palveluksessa

Osuuskauppa työllistää

Osuustoiminnan idean mukaisesti Arinakin käyttää tuottonsa uusien palveluiden luomiseen omalla alueellaan, eli täällä, missä me 170 000 pohjoissuomalaista omistajakotitaloutta asumme ja elämme. Yhdessä luomme työpaikkoja, joiden vaikutus alueen ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa on merkittävä. Pohjoinen tarvitsee uusia tekijöitä ja osaajia ylläpitääkseen alueen elinvoimaa. Siksi jokainen nuoren saama kesätyöpaikka on sydän Pohjois-Suomelle.