Jokainen kierrätysteko on sydän Pohjois-Suomelle

Osuustoiminnallisena yrityksenä meille on sydämen asia pitää huoli Pohjois-Suomesta, sen luonnosta ja ihmisistä. Kierrätys ja uudelleenkäyttö vähentävät toimintamme ympäristövaikutuksia. Samalla teemme hyvää eri tavoin paikallisesti. Onhan kierrätys paljon muutakin kuin pakkausjätteen lajittelua.

4.8.2021

Omistaja, sinä autat pohjoista voimaan hyvin

Vastuullisuus on ollut aina osuuskaupan sydämessä. Haluamme toimia hyvänä esimerkkinä ja tehdä vastuullisista arjen teoista helppoa myös omistajillemme. Lajittelemme ja kierrätämme omat jätteemme huolella. Tarjoamme myös sinulle ympäristöystävällisen lajittelumahdollisuuden toimipaikkojemme Rinki-kierrätyspisteissä.

  • Kierrätämme ahkerasti pohjoissuomalaisten yhteisen osuuskaupan toiminnassa syntyviä jätteitä.
  • Tarjoamme asiakkaillemme vaivattoman kierrätysmahdollisuuden kauppareissun lomassa.
  • Pyrimme hyödyntämään vanhaa ja antamaan esimerkiksi kalusteille uuden elämän remonttien ja uudistusten yhteydessä.
  • Kierrätämme aktiivisesti mm. erilaisia myymäläkalusteita toimipaikkojen välillä, niiden käyttöikää pidentäen.
  • Otamme kylmälaitteiden hukkalämmön talteen ja lämmitämme sillä toimipaikkojamme.
  • Minimoimme ruokahävikkiä jo etukäteen punalaputtamalla tuotteita, ruokalahjoituksin ja mm. ResQ-yhteistyön avulla ravintoloissamme.
  • Tarjoamme myös hotellivieraillemme helppoja tapoja kierrättää ja huolehtia luonnosta mukavuudesta tinkimättä.
  • Kesällä järjestämme asiakasomistajille maksuttomia parkkipaikkakirppiksiä, joissa voimme pistää yhdessä hyvän kiertämään.

Pohjoinen luonto kiittää kun kierrätämme.

Kierrätyslukujamme ajalla 1.1.-31.7.2021

72 %  kierrätysaste Arinan toimipaikoissa.

100 % hyötykäyttöaste kierrätysmateriaaleille.

1 503 113 kg kerättyä kierrätyspahvia.

59 984 kg kierrätettyä kirkasta kalvomuovia.

Kierrätys on paljon muutakin kuin pakkausjätteen lajittelua

Toimipaikkamme tekevät lukuisia paikallisia tekoja lähialueen ihmisten ja ilmaston hyväksi. Tässä muutama kierrätystarina eri puolilta Pohjois-Suomea:

ABC Vaala remontoitiin ilmasto ja ihmiset sydämessä

Vaalan perinteikäs, 60-luvulta asti palvellut ja ABC:nä tutuksi tullut taukopaikka tuli elinkaarensa päähän, eikä sitä enää voinut peruskorjata. Niinpä rakennutimme tilalle uuden ekologisen liikenneaseman ja laitoimme hyvän kiertämään lahjoitusten sekä kierrätyksen keinoin.


Remontin yhteydessä kaikki vanhat astiat ja kalusteet menivät kierrätykseen, myytiin ja lahjoitettiin eteenpäin.

Jotta mitään ei menisi hukkaan, myimme vanhan ravintolasalin kalusteet huutokauppahengessä uusiin koteihin tai jaoimme osuuskaupan muille toimialoille. Myymisen sijaan koimme voivamme tehdä ABC Vaalan astioilla alueellista hyvää. Lahjoitimme kaikki astiat paikalliselle hyväntekeväisyysjärjestölle, joka järjestää vuosittain vähävaraisten jouluruokailun. Nyt jouluruokailussa on vähän enemmän juhlan tuntua, kun ruoan voi nauttia posliiniastioilta kertakäyttölautasten sijaan.

Hävikin minimoinnissa olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä Vaalan seurakunnan kanssa, jolle lahjoitamme Vaalan ABC:n ylijäämäruokia. Seurakunta pakastaa ne ja jakaa ruoka-apuna työttömille ja vähävaraisille vaalalaisille. Ravintolan puolella jäi runsaahkosti burgeripihvejä ja -sämpylöitä yli, joten lahjoitimme pitkän päiväyksen pakasteet remontin alta kotiseutumme vähävaraisten iloksi. Lisäksi seurakunta loihti työttömien ja vähävaraisten aamupuurotilaisuudesta burgeriaamun, josta tuli hurjan suosittu.

Muhoslainen Suomen Tehopurku Oy otti kiinteistöstä ehjät tuotteet, kuten ikkunoita ja portaat, uusiokäyttöön. Keittiölaitteet huolsimme ja hyödynsimme pitkälti itse. Kaikki kylmäaineet otettiin talteen ja hyötykäyttöön.

Toimistokalusteet hankittiin käytettyinä, oululaiselta käytettyjä toimistokalusteita myyvältä yritykseltä.

Osuuskauppa Arinan kunnianhimoinen ympäristötavoite näkyy uudessa vastuulliseksi rakennetussa liikennemyymälässä aiempaa huomattavasti pienempänä hiilijalanjälkenä. Keräämme Vaalan ABC:n kylmälaitteiden hukkalämmön talteen, hyödynnämme sen kiinteistön lämmityksessä ja valaistuskin on energiapihiä. Tehostimme jätteiden lajittelua merkittävästi, ja pihalle on tulossa 8 sähköautojen latauspistettä, joita asiakkaammekin ovat toivoneet.

Hyvä kiertää Oulun uudistuneessa Original Sokos Hotel Arinassa

Oulun Original Sokos Hotel Arina uudistui vastuullisuus kulmakivenään. Painotimme hotellin peruskorjauksessa kestäviä materiaaleja ja ajatusta ”hyvää säästäen”. Samalla halusimme tukea lähialueen yrittäjiä ja ihmisiä. Esimerkiksi Yrjö Kukkapuron noin kaksikymmentä hienoa design-nojatuolia saivat uuden elämän paikallisen verhoilijan käsissä.

Utajärveltä Muhokselle siirtynyt Verhoomo Wanha Nikkari verhoili klassikkotuolit erivärisin kankain kunkin Superior-huoneen ja sviitin tunnelman mukaisesti. Noin kaksisataa kovapuista matkalaukkutelinettä entisöitiin ja lakattiin mustaksi saman yksityisyrittäjän kädentaidoilla. Myös huoneiden ovet kunnostettiin paikallisten osaajien toimesta.

Green Key -hotellina olemme tottuneet katsomaan jätteiden käsittelyn tarkkaan ja selvittämään, mitä kaikkea voimme hyödyntää, jotta emme aiheuta turhaa kuormitusta ympäristölle. Hotellissa on käytetty paljon kestävää puuta, joka on uusiutuva luonnonvara, sekä kiveä, joka kestää aikaa. Esimerkiksi kylpyhuoneiden kivitasot oli tästä syystä helppo säästää.

Se mitä ei voitu säästää, myytiin tai annettiin eteenpäin hyvän mielen lahjoituksina. Lahjoitimme mm. paikalliselle ensi- ja turvakodille hotellimme sänkyjä, ja ruotsinkielisen koulun asuntola sai kalusteistamme uuden sisustuksen.

Kaikilla Osuuskauppa Arinan Sokos Hotelleilla on Green Key -ympäristömerkki.

Rovaniemen Sokos sisustettiin hyvää säästäen

Vanhassa vara – ja hiilikädenjälki – parempi. Sokos teki paluun Rovaniemelle lähes kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Samalla annoimme uuden elämän ja maalipinnan sekä Rovaniemen Pukumiehen että Oulun Mick’sin kalusteille.


– Moni on hämmästellyt, kuinka kierrätyskalusteilla on saatu näin tuoreen näköinen myymälä, iloitsee tavaratalopäällikkö Niina Haahti.

Rovaniemen Pukumiehen entisiin tiloihin remontoidun myymälän kassapiste on uusiokäytössä Oulun Mick’siltä, ja sovituskopeissa on hyödynnetty sekä Pukumiehen että Mick’sin vanhoja sovituskoppeja. Niiden verhotkin ovat kierrätysmateriaalia. Alusvaateostastolle loihdimme kalusteet Seinäjoen Emotionista. Kierrättämällä säästämme samalla luontoa ja pidämme osuuskaupan asiakasomistajien puolta järkevänä taloudenhoitona.

Vastuullisuuden näkökulmasta pohjoissuomalaisten yhdessä omistamalle osuuskaupalle on tärkeää suosia kotiseudun toimijoita aina kun se on mahdollista. Myymälän rikkinäiset ikkunat vaihdettiin paikallisten yrityksen toimesta ja ikkunateippaukset tilattiin luonnollisesti oman tienoon yritykseltä.

Osuuskaupan toiminnassa syntyy väistämättäkin paljon pakkausjätettä, joten huolellinen lajittelu ja kierrättäminen ovat työntekijöillemme itsestäänselvyys ja sydämen asia.